Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Διαγωνισμοί και δώρα στο διαδίκτυο


Τελευταία στο διαδίκτυο παρακολουθώ και πολλές φορές συμμετέχω και σε πολλούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούν πολλές τεχνολογικές και μη ιστοσελίδες. Οι λόγοι που συμμετέχω τις περισσότερες φορές είναι είτε γιατί πραγματικά θέλω να κερδίσω το δώρο κάποιου διαγωνισμού, είτε απλώς για να "τσεκάρω" την τύχη μου. Δεν είμαι σε θέση να κάνω βαθύτερη ανάλυση των λόγων που μας οδηγούν να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και γενικά σε τυχερά παιχνίδια και ούτε είναι σκοπός αυτής της δημοσίευσης. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να το δω από μια διαφορετική σκοπιά όχι αυτή του διαγωνιζόμενου αλλά αυτή του διοργανωτή. Οι λόγοι που το κάνουν πολλές ιστοσελίδες είναι πρακτικοί και πάνω κάτω για αύξηση κινητικότητας στη σελίδα τους, για διαφήμιση και προώθηση του δικού τους "προϊόντος" κ.α. Αυτό που με προβληματίζει και με εκπλήσσει είναι το πώς κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους τόσο ωμά που σε κάνουν και αισθάνεσαι, χαζός. Πάρτε ένα παράδειγμα - μοντέλο τέτοιας ιστοσελίδας: Η ιστοσελίδα Άλφα με την συνεργασία των Βήτα κληρώνει 10 "γλάστρες"*. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να αφήσετε τα στοιχεία σας όπως όνομα, email άντε κι ένα τηλέφωνο και αυτόματα συμμετέχετε στο διαγωνισμό για τις "γλάστρες". Και αρχίζεις εσύ και υπολογίζεις πιθανότητες, επικαλείσαι την Θεία Δίκαιη παρέμβαση κτλ. Αυτό όμως που έχουν καταφέρει οι διοργανωτές είναι να συγκεντρώσουν λιστούλες με ονόματα και email τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαφήμιση και προώθηση κι άλλων δικών τους προϊόντων ή και ακόμα να πουλήσουν τις λίστες με τα email σε τρίτους.** Το έχουμε ακούσει και αυτό! Ωραία δεν είναι; Κάπως έτσι και πάνω σε αυτά στηρίζονται και λειτουργούν και τα spam. Όποιος δεν ξέρει τι είναι spam βλέπε wiki spam.

Για να δείτε ότι δεν κράζω όλους τους διαγωισμούς, πέρα από την αναφορά ότι συμμετέχω κι εγώ, πάρτε κι ένα λινκ γεμάτο δώρα!!

Αυτά τα ολίγα τα λέω απλώς για να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί και παρατηρητικοί!!


* Όπου γλάστρα = μεταβλητή τύπου δώρο!! :)**Αυτό συνήθως σημειώνεται με μικρά γραμματάκια κάπου στο τέλος της ανακοίνωσης του διαγωνισμού!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Favourite Deviations